Bugünkü yazımda üreticilerin insanları nasıl kandırabileceklerine değinmek
istiyorum. Evimizde en çok tükettiğimiz protein kaynaklarında olan yumurtalarda
renklere göre köy yumurtası yada çiftlik yumurtası diyerek sınıflandırma
yaparak aynı yumurtayı bize daha yüksek
fiyattan satarak verimsiz olan tavuklarının
masraflarını tüketicilerin doğal ürün tüketme algısını kullanarak onlar
üzerinden fiyatlandırmasıdır.
Tavuklarda yumurta kabuğunun rengini tavuğun gelmiş olduğu ırk (genetiği)
belirler. Aynı bahçede ve kümeste büyüyen iki tavuğun (ligorin) ve (hint veya
koşin) olsun beslendikleri ortam ve şartların aynı olmasına rağmen ikisinin de
BEYAZ veya ikisinin de KAHVERENGİ yumurtlamasını beklemek aptallık olur. Bir
tarafta yıllık yumurta verimi 250-300 olan bir tavuk, diğer tarafta da 90-140
olan bir tavuk. Tavuğum az yumurtluyor ama bu köy tavuğu diyerek insanlara
kahverengi yumurtayı 2-3 kat pahallıya satmak beslediğimiz hayvan kadar
değerimizin olmadığını gösterir. Hayvanları yumurtlamadıkları zaman aç bırakamayacağımıza
göre (bir tavuk günde 70-150 gram arası yem yediğini düşünürsek) bu
denklemde farkı birisine yıkmak gerekiyor. Bu arada bir yumurta
50 gr. 1 yumurta, 0, 56 gr. karbonhidrat içerir.
50 gr. 1 yumurta, 6, 3 gr. protein içerir.
50 gr. 1 yumurta, 5, 3 gr. yağ içerir.
Beyaz tavuk yumurtasının üzerine pislik sürmekle yada kahverengi yumurtaları
köy tavukları yumurtlar demekle yumurtayı doğal yapamazsınız. Resimdeki
yumurtalara bakarak kaçının doğal veya çiftlik olduğunu söyleyebilir misiniz?
Bence söyleyemezsiniz çünkü yumurtalar karışık rengarenk ve üstlerinde
pislik yok onları ayıracak çok belirgin bir gösterge yok.
Bu konuya devam edeceğiz. Biraz daha doğal beslenmek adına bir şeyler alıp
tüketirken bizim zaaflarımızı kendilerinin kazanç kapısı olarak gören insanlara
dikkat etmeniz dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder