7 Aralık 2017 Perşembe

Kısaca Organik Tavuk Denilen Şey...


Türkiye'de organik tavuk ve yumurta yetiştiriciliği 18.08.2010 tarihli Resmi Gazetede (organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik) açık olarak organik tarımın şartları belirtilmiş olup yönetmelikte kanatlı hayvan beslemeyle ilgili maddeler aşağıya sıraladık.
Kanatlılar açık yetiştirme koşullarında yetiştirilir ve kafeslerde tutulamaz.
Kümesler aşağıdaki asgari şartları karşılar;

· Zeminin asgari 1/3’ü, parçalı veya ızgaralı yapıda değil, düz bir yapıda olmalı ve sap-saman, talaş, kum veya kısa çim gibi maddelerle kaplı olmalıdır.

· Yumurta tavuğu kümeslerinde zeminin 1/2’sinden fazlası dışkı toplanmasına elverişli olur.

· Tünek, kanatlı grubu ve kanatlı büyüklüğü ile orantılı olmalıdır. Bu konudaki standartlar bu Yönetmeliğin Ek-3’ünün 2 nci bölümüne uygun olur.

· Kanatlının büyüklüğüne göre giriş/çıkış delikleri olmalı ve bu delikler kanatlı barınağının her 100 m2 si için asgari toplam 4 m uzunlukta olmalıdır.

· Yumurta tavuklarında doğal ışık ile suni ışıklandırmanın toplamı günde 16 saati geçemez. Suni ışıklandırma olmadan asgari 8 saat dinlenme süresi uygulanır.

· Kanatlılar iklim koşullarının elverdiği durumlarda açık hava barınaklarına ulaşabilmeli ve bu durum yaşamlarının asgari 1/3’ünde uygulanmalıdır. Bu açık hava barınakları çoğunlukla bitki örtüsü ile kaplanır, koruyucu tesisler bulunur ve hayvanların yeterli sayıda suluk ve yemliklere erişmelerine imkân verir.

· Kanatlı grubunun yetiştirilmesi tamamlandığında gezinti alanları sağlık nedeniyle boş bırakılarak, bitki örtüsünün yeniden gelişmesine imkân verilir. Bu gereklilik barınaklarda tutulmayan ve gün boyunca serbestçe gezinen az sayıdaki kanatlılara uygulanmaz.

· Yoğun yetiştiricilik yöntemlerinin kullanımını engellemek için kanatlılar ya asgari bir yaşa erişinceye kadar beslenirler ya da yavaş gelişen kanatlı genotipleri seçilir. Yavaş gelişen kanatlı genotiplerinin işletmeci tarafından kullanılmadığı yerlerde kesim aşağıdaki asgari yaşlarda olur.

o          Tavuklar 81 günlük,

o          Et horozları 150 günlük,

· Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.

Bununla birlikte seçilen yerin arazi yapısı çok önemli değil. Sadece kuvvetli rüzgar almamalı. Ayrıca iklim koşulları, tavukların yılda en az 4 ayını dışarıda serbestçe gezebilmelerine imkan tanımalı Organik yumurta üretimin de açık arazi 4 mt2 ye 1 tavuk olarak hesaplanır. Kapalı kümes te ise 1 mt2 ye 6 tavuk olarak hesaplanır.
her zaman YORUM ve ELEŞTİRİLERİNİZİ bekliyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder